PEIXET
Hi ha llocs als que s'ha d'anar de tan en tan per fer que es mantinguin i durin anys i panys.
"LA PLATA", al carrer de la Mercè cantonada amb Plata, a Barcelona, és un d'aquests llocs.
Un racó del casc antic a pocs metres del passeig de Colom i del palau de Capitania General. Vint o vint-i-cinc metres quadrats que només es pinten quan les parets ho necessiten, una barra de marbre i un plat estrella, el peixet -el que doni el mar a cada moment de l'any- molt ben fregit.
Des de fa uns anys hi han afegit quatre coses més. Magnífics ous ferrats, anxoves, bocins de botifarra també fregida i poca cosa més. El vi de la casa i a córrer.
Dues persones porten el negoci. La patrona, amagada a la cuina i fregint quilos i quilos de peix cada dia, i el cambrer etern, despatxant sense parar el que els clients demanen.
Platet de peix acabat de fer i gotet -o porró- de vi.
Vaig ser-hi fa pocs dies, tenia fam i em vaig deixar temptar. Dos o tres platets de peix -sempre acabat de fer- els gotets de vi corresponents i una d'anoxes, tot plegat per quinze euros.
Les converses amb els clients de la barra, les bromes amb el cambrer i el bon humor habitual no el cobren.
Abans s'hi podia esmorzar. Quan hi torni preguntaré si encara ho fan.
És un lloc emblemàtic de la ciutat. Un racó que s'ha de conèixer.
Pierre Roca

Comentarios
Publicar un comentario